ODO pakt zijn revanche op ZKC’31 (nu met foto’s)

Verslag door Arno van Leeuwen

De korfballers van het Maaslandse ODO hebben dit weekend weer een belangrijke overwinning gepakt. Het is de ambitie om de degradatie van vorig seizoen dit seizoen weer goed te maken, maar dit gaat nog niet van een leien dakje. De ploeg heeft op het verkeerde moment een collectieve off-day, waardoor er ook vorige week, na de mooie overwinning op de koploper, onnodig punt verlies geleden werd in Kudelstaart. Ook tegen de tegenstander van vandaag werd in Zaandam onnodig puntverlies geleden. Het Maaslandse vlaggenschip was er dus een hoop aan gelegen om deze keer scherp van start te gaan.  In een afgeladen Hofstede werden de ploegen aan het publiek voorgesteld, waarna er een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden ter nagedachtenis van Thijs Ammerlaan. Een goede bekende bij de ODO junioren en veel ODO ouders.

Na deze stilte ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter de Graaf. De thuisploeg schoot hierna uit de startblokken en binnen enkele minuten had de jarige Willem van Vliet zijn ploeg op een 2-0 voorsprong gezet. Het andere vak verdubbelde deze voorsprong binnen een minuut. De gasten uit Zaandam waren even overrompeld en moesten de schrik even van zich afschudden, maar wisten toen ook de korf te vinden. Na tien minuten was een 6-3 tussenstand bereikt. ODO wist de aanvallen goed op te zetten en de voorsprong langzaam maar zeker uit te bouwen naar 9-4. Tot de rust zouden beide ploegen om en om scoren, waardoor bij de 11-5 tussenstand de kleedkamers opgezocht zouden worden.

ODO had een mooi gaatje geslagen, maar het was wel zaak om het tweede deel deze lijn door te trekken om de punten in Maasland te houden. De gasten kwamen echter met een gewijzigde tactiek uit de kleedkamer. Zij wisten in hun eerste aanval na de thee de korf weer te vinden, maar konden daar geen gevolg aan geven. De Maaslandse verdediging hield stand en gaf het aanval vak de kans om rustig naar de juiste kans te zoeken. Het in grote getale aanwezige publiek begon zich steeds meer te roeren, want hun ploeg kon duidelijk wel een steuntje in de rug gebruiken. De gasten wisten de ODO aanvallen goed te ontregelen, waardoor het Maaslandse publiek pas in de achtste minuut weer kon opspringen bij een Maaslandse treffer. Langzaam maar zeker wist de Zaanse ploeg dichterbij te komen. Coach Patrick Bezemer moest ingrijpen om de punten veilig te stellen. Routinier Jannes van der Vaart werd ingebracht op de plaats van Martijn van Vliet en Marije van Dijk kwam binnen de lijnen voor Sanne de Raadt. De Maaslandse doelpunten zouden echter schaars worden in het tweede deel. Gelukkig stond de Maaslandse verdediging als een huis, waardoor ook de gasten maar spaarzaam de korf wisten te vinden. De Maaslandse overwinning kwam echter niet in gevaar, want het eindsignaal werd bereikt met een 13-10 voorsprong. Hiermee bleven de punten in Maasland en houdt ODO de aansluiting op koploper Weidevogels. Het verschil blijft echter drie punten, want ook zij wisten hun wedstrijd weer te winnen van de derde titelkandidaat Velocitas. Deze ploeg treft ODO in de volgende speelronde in Leiderdorp en zal weer alles uit de kast moeten halen om deze tegenstander van zich af te schudden.