Fijn als je hier niet rookt

Roken wordt de afgelopen decennia met rap tempo uit de openbare ruimte geweerd. Het is niet meer denkbaar, maar rond de eeuwwisseling stonden de asbakken nog op de bar in onze kantine De Punt, en rookte ik een sigaret – stoere jongen die ik was ?. Ik was bestuurslid toen we de kantine rookvrij verklaarden, eerder nog dan dat wettelijk verplicht werd. Nadat schoolpleinen en speeltuinen rookvrij werden steekt de discussie of sportcomplexen ook rookvrij moeten worden steeds meer de kop op. Als bestuur krijg je hierover veel informatie toegestuurd vanuit de bond – dat een samenwerking heeft met het Longfonds – en het NOC/NSF.

Kees Rodenburg, directeur KNKV: “Wij hechten veel belang aan een veilig, sportief klimaat op de vereniging. Dat gaat verder dan de fysieke kant en heeft ook betrekking op gezonde leefstijl. Het realiseren van rookvrije korfbalterreinen is daarin een belangrijke doelstelling, daarop wordt al door diverse verenigingen actief ingezet. Het NK Veldkorfbal van 17 juni jl. is daar een mooi voorbeeld van, dit evenement was voor de tweede keer op rij rookvrij.”

Nu voelde ik altijd wel voor een anti-rook beleid bij ODO, maar ik vond het een beetje flauw om als recent niet-roker (14 maanden nu, gelukkig nog voor mijn 35ste) daarin het voortouw te nemen, temeer ik er vanuit de rest van de vereniging weinig over hoorde. Totdat Marjanneke (oud-teamgenoot van mij en moeder van ODO-leden Tess en Jens) vlak voor de zomer mij met een enthousiast pleidooi hiervoor benaderde. Ik realiseerde me dat het thema wel heel mooi past in onze kerntaak “Sporten in een veilige omgeving” zoals we die in ons programma Bouwen aan de Basis benoemde.

We hebben toen afgesproken dat we het zullen agenderen op de komende ALV. Er zijn natuurlijk diverse uitkomsten denkbaar van zo’n discussie, variërend van we veranderen niks tot dat we roken op het hele terrein verbieden. En alles er tussen in. Als aanzet van deze discussie staat sinds afgelopen zaterdag “Fijn als je hier niet rookt” te lezen bij de ingang. Dat betekent dus niet dat roken nu verboden is, maar dat we het fijn vinden als er niet gerookt wordt. Dat rokers zich er in elk geval van bewust zijn dat het niet wenselijk is als er gerookt wordt in de nabijheid van sporters en kinderen.

Misschien is het heel moralistisch, moet de frituur er dan ook uit en worden we alcoholvrij? Onze Dordtse naamgenoot ODO (“Overwinning Door Onthouding”) is al een aantal decennia ter ziele als zelfstandige vereniging, dus dat is een veeg teken dat geheelonthouding niet de juiste weg is. Hoewel we als vereniging zeker een taak hebben in een verantwoord kantine-aanbod en dito alcoholgebruik. Het grote verschil tussen snacks, alcohol en roken is dat de consumptie van de eerste twee niet direct hinder oplevert voor omstanders.

Ik ben benieuwd naar de discussie op de ALV. Ten slotte is het in oktober #Stoptober. Misschien een goed moment om jezelf, een teamgenoot of een vriend een zetje in de rug te geven te stoppen. Ikzelf heb het proces echter niet gezien als het stoppen met iets, maar het beginnen aan een leven als niet-roker. Ik kan het iedereen aanraden.

Groet, Jaap


Bron: rookvrijegeneratie.nl

‘Zien roken, doet roken’

Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot 18 jaar. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf ook eerder gaan roken. Zien roken, doet roken. Dagelijks gaat het om meer dan 100 kinderen. En hoewel ook een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan, wordt er langs de lijn nog veel gerookt. De Hartstichting roept sportverenigingen sinds 2015 daarom op hun sportterrein rookvrij te maken.

Rookvrije generatie: kinderen beschermen

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het lukt de Rookvrije Generatie te realiseren als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.